Банер
Банер
Loading...

Сергій Татусяк: «Шлях сільського спорту ніколи не був простим»

 Нещодавно керівник Вінницької територіальної організації "Колос" Сергій Татусяк зустрівся з керівництвом області, представниками облспортуправління за участю громадських організацій і ЗМІ, де було презентовано карту пріоритетів «Розвитку фізичної культури і спорту» на 2020 рік.  Чи виправдала ця зустріч Ваші сподівання?

- На цьому представницькому заході, проведеному за ініціативою голови ОДА Владислава Скальського, обговорювався широкий спектр розвитку фізичної культури і спорту на Вінниччині. Тема дуже актуальна, навіть "гаряча", адже  стосується вона магістральних напрямів фізкультурно-масової, оздоровчої і спортивної роботи - діяльності ДЮСШ, розвитку і популяризації фізичної культури в ОТГ, перспектив роботи у сегменті спорту вищих досягнень тощо.  Вважаю, що зустріч була продуктивною і корисною, а ідеї і напрацювання, висловлені на ній, необхідно запровадити в усіх колективах області. Для "Колоса" особливо важливою сьогодні є просвітницька діяльність у територіальних громадах та дитячо-юнацьких школах, тому ми акцентували увагу на якнайскорішому формуванні і практичній реалізації ефективного, працюючого формату фізкультурно-масової роботи у сільських громадах регіону.

Питання актуальне - в Україні триває децентралізація….


- Так, саме сьогодні напрацьовується нова модель влади на місцях, формується найбільш ефективний формат місцевого самоврядування. У всіх цих питаннях "Колос" є правофланговим, і мені приємно констатувати, що вперше в історії України ми виграли конкурс Міжнародного фонду Вишеградської четвірки з розвитку фізкультури і спорту. "Колос" переміг саме як спортивне товариство,  як результат - нам довірено напрацювання запровадження у територіальних громадах базової моделі фізкультурно-оздоровчої роботи, прийнятої у розвинених країнах Європи. Я впевнений, що цей проект, який ми презентували на зустрічі з головою ОДА, відкриває колосальні перспективи для підвищення якості фізкультурно-масової роботи у новостворених ОТГ. Досвід фізкультурно-спортивної роботи наших друзів з країн Вишеградської четвірки варті детального вивчення і масового впровадження на території Вінниччини та України. Ці ідеї перевірені часом, і повністю готові для реалізації у сільській місцевості. Наскільки мені відомо, така робота в Україні ще не проводилась, і я пишаюсь, що ефективна команда вінницького "Колоса" є тут лідером. Разом з тим ми розуміємо, що проект буде приносити найбільше користі для жителів конкретної ОТГ лише за умови об'єднання наших зусиль, адже просто "автоматично" перенести ідеальний варіант роботи із Франції чи Польщі неможливо в силу відмінностей менталітету, традицій, різниці у матеріально-технічному та фінансовому забезпеченні. Разом з головами ОТГ та спортивним активом ми знаходимось у постійному пошуку можливостей для впровадження ефективної моделі спортивно-масової роботи, максимально адаптованої до наших умов.


Розкажіть про цю співпрацю та популяризацію фізичної культури і спорту у громадах Вінниччини на прикладі успішних країн Європи. 

- Ми уважно вивчаємо досвід цивілізованих країн, де ставляться до питань фізичної культури по-державницькі. Я постійно зустрічаюсь зі своїми колегами закордонними колегами, і скажу, що, окрім цього, треба враховувати і нашу ментальність. У нас, українців, свої чесноти, яких немає в інших, але ми не виховані на культурі здорового способу життя, і не любимо себе так, як європейці. Подивіться, які чудові спортивні комплекси у сусідній Польщі, які умови для оздоровлення! Якщо людина навіть ніколи не займалась спортом, вона обов’язково хоча б раз із цікавості завітає на спортмайданчик, на фітнес, і спробує свої сили. Ну, а далі - багато хто від улюбленого виду спорту ніколи вже не відмовиться, і як результат – ми маємо ту саму "здорову націю"! Знаєте, чим розвиненіша країна, тим людям треба менше пояснювати, що заняття спортом і фізичними вправами не лише корисні, що це - економічно вигідно! У будь-якій громаді Польщі є власний стадіон, спортивні майданчики, а у багатьох – ще й сучасний басейни, яких у нас немає навіть в обласному центрі!

А є на Вінниччині приклади розвитку територіальних громад,  які вже впроваджують позитивний європейський досвід?

- Є, і не одна. Це і Гніванська ОТГ, де головує Володимир Кулєшов, і Томашпільська селищна ОТГ, очолювана Валерієм Немировським, і Тульчинська міська ОТГ під керівництвом Валерія Весняного, яких можна назвати зразковими. Можу впевнено сказати, що вектор розвитку згаданих громад, з якими ми підписали угоду про співпрацю, задається їхніми лідерами. Потужний темп розвитку обумовлюється системним підходом до справи – це і фахова освіта, і набуті в процесі роботи практичні знання, і спроможність знайти однодумців, і можливість зацікавити у співпраці інвесторів, але головне – це довіра і підтримка жителів територіальних громад. При цьому у кожній громаді – свої особливості і свої стартові умови. Приміром, у Томашполі і Тульчині – потужний фізкультурний актив. Якщо люди активні і ставлять перед місцевою владою конкретні вимоги, тримаючи їх в тонусі, то і голови ОТГ активні, вони весь час знаходяться у пошуках рішення різних питань розвитку громади, так що я можу лише подякувати і Весняному, і Немировському за активну роботу. Що стосується Гніванської ОТГ, то тут ідеї ініціює сам голова місцевої ОТГ Володимир Кулєшов, і вони успішно втілюються у вигляді нових спортивних, культурних, господарських об’єктів, призначення яких - реально покращити життя гніванчан. Ці соціальні об'єкти мають різні форми власності - комунальні і приватні, та головне, що від цього виграє громада! Життя показує, що успіх в ОТГ приходить тоді, коли об’єднують зусилля жителі громади, депутатський корпус та обраний ними голова.


Яка роль «Колоса» в роботі з об’єднаними громадами?

– Зі свого боку, ми допомагаємо тими напрацюваннями, які має світ - залишається їх адаптувати відповідно до місцевих умов - і застосувати. Величезний ресурс, який заслуговує найширшого застосування – наші успішні, прогресивні зв’язки за кордоном, зокрема – з країнами Вишеградської четвірки, які готові напряму передати свій досвід всім, хто виявить таке бажання. Беріть, користуйтесь, досягайте нового рівня! Задля цього ми постійно працюємо з усіма, хто може посприяти розбудові спортивної сфери - з товаровиробниками, фермерами, сільськими головами, лідерами сільської громади. Головне у процесі створення ОТГ – віднайти "золоту середину" розподілу повноважень і використання економічного ресурсу, яка надасть українському селу необхідний імпульс розвитку. Але ефективну модель територіальної реформи і спортивної роботи на селі можна впровадити лише на основі чіткого законодавства. Переконаний, що, об’єднавши зусилля на прикладі кращих ОТГ, ми зможемо реально поліпшити якість життя не лише безпосередньо у цих громадах, але й в цілому в Україні. Принаймні, я щиро в це вірю.

Що можна сказати про забезпечення спортивної сфери Вінниччини у попередні роки?

- При всій складності економічної і політичної ситуації, депутати обласної ради, керівництво обласного спортуправління намагались забезпечували фінансування фізичної культури і спорту на належному рівні. Все це стало можливим завдяки тому, що, враховуючи ситуацію, ми об'єднали зусилля задля забезпечення належного рівня спортивної роботи на Вінниччині, і час підтвердив правильність такого підходу. Очевидно, що це – вимога сьогодення. Шлях сільського спорту ще ніколи не був простим, і "Колосу" не звикати до труднощів, так що ми обов’язково здолаємо і сьогоднішні негаразди, щоб вийти ще сильнішими! Наша стратегічна задача – віднайти, випробувати і запропонувати суспільству найефективніший з точки зору оздоровчого впливу на організм загальнодоступний формат спортивної роботи для жителів територіальних громад, прийнятний для всіх соціальних груп, в т.ч. для місцевих ДЮСШ і спортклубів, розташованих у межах конкретної ОТГ. 

 

 

 

 


Вибрати мову

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер